Andreas Bergström: En framtid av övervakning

Vi går alltmer över till digitala betalningssätt. De allra flesta har en mobiltelefon med sig hela tiden. Det är inte så att någon myndighet följer alla transaktioner och mobiltelefoner, men det är tekniskt möjligt.

Artificiell intelligens håller på att göra automatisk ansiktsigenkänning mycket bättre. AI kan också allt bättre identifiera vad en övervakningskamera ser, till exempel ett trafikbrott, ett rån eller en misshandel. Det gör att ett obegränsat antal övervakningskameror kan följas i realtid, med datorer som larmar en mänsklig operatör om något olagligt pågår. Samtidigt har utvecklingen av mobilkameror lett till att det finns billiga, högupplösta kameror som gör det realistiskt med en helt ny omfattning av övervakning.

Automatiska, filmande drönare kan snabbt ta sig till platser som saknar fast kameraövervakning, till exempel om övervakningsmikrofoner uppfattar skottlossning eller andra ljud som indikerar att något brottsligt pågår. Sådana mikrofoner monteras nu i ett antal brottsutsatta områden i Sverige. Och varför inte utrusta nästa generations stegräknare med en larmknapp, kopplad till sådana drönare och till larmcentralen? Den eller mobilen kan till och med larma automatiskt om något oroväckande verkar pågå.

Mycket av övervakningen bidrar vi själva till. Vi lägger ut foton på oss själva i sociala medier, går runt med mobiltelefoner i fickan, betalar bussresor med personligt registrerade busskort och betalar med kort eller Swish. Det skulle inte vara svårt att göra det obligatoriskt: fotografera de få som inte redan har foton på nätet, avskaffa kontantkortsmobiler, avskaffa kontanter och så vidare. Det blir svårt att sälja sex och narkotika om köparna inte har något anonymt sätt att betala.

I Kina ser staten ingen anledning att hålla igen, de inför allt det jag beskriver ovan och en del därtill. Om de om fem–tio år lyckas få ner narkotikaförsäljning, rån, överfallsvåldtäkter, trafikbrott med mera till minimala nivåer – hur starka kommer integritetsargumenten emot övervakning att kännas? Med några mer eller mindre bra spärrar mot missbruk av systemen tror jag att många kommer att tycka att tryggheten är viktigare. Och alldeles oavsett kommer vi leva med en massiv, privat övervakning, som vi själva har valt.

 

Andreas Bergström är vice vd på tankesmedjan Fores

Dela med andra
Ylva Westlund
Ylva Westlund