Idédebatt

När en valrörelse är över och en ny mandatperiod börjar, är det läge att reflektera över utvecklingen och framtiden. I en serie av texter har tidningen NU bjudit in liberala debattörer och andra att reflektera över Liberalerna och liberalismens framtid.

Liberalismen satt sin prägel på vårt samhälle idag på många sätt. Samtidigt är den liberala ideologin är utmanad från många håll, i Sverige och internationellt. Hur kommer framtiden att utveckla sig?

Artikelserien löper under hela hösten.

Del ett Svend Dahl: Återupprätta den liberala folkrörelsen
LNB:s chef Svend Dahl inleder idédebatten. (20 september 2018)

Del två Kajsa Dovstad: När laget äts upp av jaget
Kajsa Dovstad, frilansskribent och tidigare aktiv i Liberala ungdomsförbundet, varnar för hård intern jargong i sin reflektion över Liberalerna och liberalismens framtid. (27 september 2018)

Del tre Andreas Bergström: Dags att leva upp till partinamnet
Andreas Bergström tar i den tredje delen av NU:s serie om liberal idédebatt ut riktningen för en liberal samhällsutveckling och varnar för att vägen dit rymmer en rad fallgropar. (4 oktober 2018)

Del fyra Nicke Grahn: Frisinnet förr och nu
I den fjärde delen av NU:s artikelserie om den liberala idédebatten söker vi efter det moderna frisinnet. Nicke Grahn presenterar en uppdaterad definition av begreppet som också belyser en viktig kulturskillnad mellan liberaler och frisinnade. (11 oktober)

Del fem Karin Svanborg-Sjövall: Den ständiga medelvägens företrädare
I den femte delen av NU:s artikelserie om den liberala idédebatten skriver Karin Svanborg-Sjövall, VD för Timbro, om svagheterna och styrkorna med ett parti med åsiktsbredd. (18 oktober)

Del sex Janerik Larsson: Liberal optimism
Janerik Larsson, rådgivare till Prime och till -Stiftelsen Fritt Näringsliv, lyfter fram vikten av att ha ett framstidsoptimistiskt perspektiv. Något som inte sällan har en koppling till företagsamhet. (25 oktober)

Del sju Nyamko Sabuni: Grön liberalism
Nyamko Sabuni, tidigare integrationsminister (FP), skriver om grön liberalism och att Liberalernas ideutveckling bör färgas av de samhällsutmaningar som klimatförändringarna skapar. (1 november)

Del åtta Karin Rebas: Hur ska vi ordna för klassresan? 
I del åtta av NU:s artikelserie om den -liberala idédebatten tar Karin Rebas upp frågan om social rörlighet. Att det sociala arvet existerar är en sak, men hur verkar liberaler för att ge bästa möjliga verktyg för individen att bryta det? (8 november)

Del nio Olof Kleberg: Vilken väg väljer Liberalerna?
I del nio av NU:s artikelserie ställer Olof Kleberg frågan om Liberalernas framtida vägval. Vilken politisk profil och vilken roll ska den organiserade liberalismen staka ut för framtiden? (22 november)

Del tio Anela Murguz: Ett misstag att sluta rita utanförskapets karta
I del tio av NU:s artikelserie ställer Anela Murguz frågan: Varför ska man rösta liberalt? Hon beskriver ett parti som inte förmår ta tag i de frågor som är viktiga för väljarna.