SD – Ungern som förebild

Den sverigedemokratiske riksdagsledamoten Robert Stenkvist har haft i uppdrag att medieträna sina riksdagskollegor. Förra mandatperioden tog han fram ett kompendium där han skrev: ”Att slappna av för tidigt och säga vad man egentligen tycker efter en intervju är ett misstag några fått betala sin karriär med.”

Innebörden är tydlig. Sverigedemokrater har inte djupa värderingar av tolerans och antirasism. Säger man vad man ”egentligen tycker” går det illa.

Råden speglar vad Richard Jomshof, SD:s partisekreterare, skrev för två år sedan: ”Eftersom Sverige inte är Ungern, eftersom vi inte sitter i regeringsställning (än) och eftersom media i Sverige inte fungerar som media i Ungern, är vi tvungna att anpassa oss efter den verklighet som råder här. Det innebär inte minst att vi måste anpassa vår retorik efter det rådande läget.”

Andemeningen är solklar: Det Sverigedemokraterna för fram handlar inte om den politik de kommer att genomföra om de skulle få makten, utan om en taktisk anpassning.

Ungern är en förebild för många sverigedemokrater. Tidigare ledande företrädare som Erik Almqvist och Kent Ekeroth emigrerade till Ungern när deras beteende gjort det omöjligt för dem att bli kvar i svensk politik.

Ungern är ju inte bara ett flyktingfientligt land. Regeringen har stängt ner liberala universitet, skapat kontroll över medier och domstolarna. Den har lagt om kultur- och utbildningspolitiken så att den blivit extremt nationalistisk. När Viktor Orbán 2010 blev Ungerns premiärminister var det i samarbete med det då uttalat antisemitiska och antiromska partiet Jobbik. Till Jobbik var en paramilitär rörelse, som mördat romer, knuten.

När jag själv första gången träffade Viktor Orbán var han en ung vänsterliberal. När Orbán och Fidesz fått makten tog de snabba högerauktoritära steg.

Jimmie Åkesson ställer sig positiv till Ungern. När han på en journalistfråga efter årets almedalstal fick välja om han sympatiserade med Orbán eller Merkel valde han Orbán.

Att liberaler är de auktoritära partiernas huvudmotståndare vet vi från Polen och Ungern. Orbán karaktäriserar sin regim som ”illiberal”. Jimmie Åkesson skriver i sin bok Satis polito: ”Vi vill helt enkelt inte ha det splittrade – själlösa – samhälle, som det socialliberala etablisse-manget skapat åt oss. Vi bekämpar det.”

Olle Wästberg

Olle Wästberg har bland annat varit riksdagsledamot, ledamot av FP:s partistyrelse, chefredaktör för Expressen och generalkonsul i New York.

Dela med andra
redaktionen
redaktionen