Abdukadir Salad Ali: Kampanj för ­inkluderande ­samhälle

I en annars nedslående rad av valresultat för Liberalerna över landet sticker vissa områden i Stockholm ut – i Rinkeby fick partiet upp till nästan 30 procent och i Tensta runt 20 procent. Detta imponerande resultat är Abdukadir
Salad Alis förtjänst. 

Han stod inför valet till europaparlamentet på plats 43 på listan. Redan i början av februari startade han sin kampanj, och vigde helgerna åt att resa runt i hela landet.

– Jag har rest från norr till söder, från Umeå till Malmö – 30 städer har jag besökt, säger han när vi ses utanför biblioteket i Kista galleria.

– Det var slitsamt, jag har rest mycket och träffat så många människor. Det var väldigt bra och givande, men samtidigt var det en uppoffring.

Det är eftermiddag och fullt med folk i centrumet. Under intervjun stannar några män till, hälsar och småpratar med Ali Abdukadir. Han har under många år arbetat i området, bland annat som enhetschef för Sociala insatsgruppen i Spånga-Tensta, ett framgångsrikt arbete mot kriminalitet bland unga vuxna – runt 300 individer hade man till slut kontakt med.

Idag är han socialarbetare i samma förort. Ali Abdukadir är välkänd, och kontaktnätet stort.

– Man är ju lite lokalkändis, säger han och skrattar.

Men det är inte bara i stockholmsområden som Ali Abdukadir lyckats ta personkryss – i Kronoberg var han tredjen bäst, i Flen och Skara fick han flest personkryss av alla Liberalernas kandidater.

Totalt samlade han ihop nära 3000 personkryss, och blev därmed nr sex av alla kandidater – en bedrift.

Ali Abdukadir kom till Sverige för i över 40 år sedan, efter att ha flytt ett oroligt Somalia. Några år senare bröt etiopisk-somaliska kriget ut.

När bestämde du dig för att göra den här satsningen?

– Några partivänner föreslog det. När jag väl hade bestämt mig, bestämde jag mig för att göra det till 200 procent. Det är mitt sätt att jobba. Ibland blev det nästan 16 timmar om dygnet, säger han.

Partiet bidrog med affischer, men allt annat har Ali Abdukadir finansierat själv. Och det gav resultat, även om han inte kryssade sig förbi toppkandidaterna. Det var inte heller målet – utan det var att prata med så många människor som möjligt.

– Och att jobba för ett inkluderande samhälle. Hela min tanke var att vara i de så kallade utsatta områden. Jag har vänt mig till de människor som politikerna glömmer i ett val.

Han fick mycket uppskattning när han, ibland som ensam politiker, kom och talade om Europa och valet, sin kandidatur, och betydelse av att rösta. Men fråga nummer ett han fick var – vem ska Liberalerna välja till partiledare? berättar Ali Abdukadir med ett leende.

Vad vill de som du möter se hos en liberal partiledare?

– En partiledare som inkluderar människor, som inte distanserar sig från utsatta områden, och människorna som bor här – som inte är välsignade med trygghet, jobb och bostäder. Det är det som de frågar efter: Ska den nya partiledaren vara som de andra – som distanserar sig från oss?

– De här områdena ligger i Sverige, det är ett svenskt område! Det är viktigt att politikerna och makthavarna kommer och möter människorna här, på samma sätt som de besöker andra platser i Sverige.

Det tycker han saknas idag.

Varför är du liberal?

– För mig är individens frihet viktig, och att man är rättvis mot andra människor som inte är lyckligt lottade. Det är det som jag har sett i Liberalerna.

Ali Abdukadir har inte varit medlem länge, men har röstat på partiet i många år. Och det var inte retoriken som han fastnade för.

– Det var när Bengt Westerberg lämnade den berömda soffan. Då blev jag liberal. Ibland behöver man inte säga saker – en gest, en bild bara. I den stunden var det något som fastnade.

Han tycker att det senaste årets slitningar inom partiet har varit onödiga, mycket borde ha lösts internt.

– Det ska vara högt i tak. Man ska kunna säga vad man vill i ett parti. Men det har varit för mycket internt käbbel för öppen ridå. Det tyckte jag mest illa om, hur man bara attackerar och pratar illa om de andra för öppen ridå. Det ska man vara försiktig med om man ska jobba tillsammans.

Nu följer han liksom många andra medlemmar utfrågningarna av partiledarkandidaterna på nätet. Hans stora fråga till kandidaterna är hur man vill arbeta för att minska klyftorna.

– Det har gått bra för Sverige de senaste åren, vi har haft högkonjunktur, låg arbetslöshet, majoritetsbefolkningen har haft det jättebra faktiskt, beskriver han och frågar sig hur dessa framgångar ska kunna överföras till människor i utsatta områden.

– Det är det modet jag skulle vilja se hos en liberal ledare, att ta itu med eftersom det är den frågan alla pratar om – utan att komma med något konkret.

Abdukadir Salad Ali hade under valet ett team som jobbat med honom, vänner och bekanta ställt upp och hjälpt till. Genom att kontakta eldsjälar, personer som arbetar i områdena, föreningar och andra har han kunnat nå ut till och samtala med många. Han har arrangerat möten för att tala om vikten av att veta vad som pågår i EU, och om de högerextrema vindar som blåst i Europa.

– Det var väldigt många som faktiskt var intresserade, vi fick väldigt mycket gehör på våra möten.

Ali Abdukadir hittade frivilliga i kretsen utanför partimedlemmarna för att föra budskapet vidare.

– Jag hade engagerat många, vi får väl se om de blir medlemmar nu men jag är övertygad om att vi har medlemmar att hämta nu efteråt, säger han och hoppas att partiet ser och tar tillvara på den potential och kraft som finns att arbeta vidare på här.

Det är oklart vad som händer nu, hur han ska fortsätta det arbete som påbörjats.

– Vi får se hur nya ledaren formar sitt lag och var man själv hamnar, om man ska vara aktiv eller dra sig tillbaka. Det beror mycket på hur ledarskiftet ser ut. Det är väldigt viktigt för mitt engagemang, säger han och resonerar kring att det kanske bör finnas ett team inom partiet som jobbar med det inklunderande samhället.

– Och där ska människor som också bor i de här områdena se sig själva. Det är viktigt.

– Men vi har en potential att öka ännu mer om man faktiskt satsar på det här.

Just nu håller han på med en tackturné.

– Jag har gjort inte bara en resa under valet. Nu gör jag en annan resa efter valet och tackar för stödet. Det ska vi absolut inte glömma, det är jätteviktigt att gå tillbaka och göra det snabbaste möjligt.

Han har också fått förfrågningar från liberaler om att komma och inspirationstala. Efter sommaren reser till Skåne och Lund, Malmö och Kristianstad.

– Då kommer jag att passa på, samtidigt som jag är där, att lägga sena timmen till möte med dem som var med i mitt arbete och tacka.

Fia Björklund

Dela med andra
redaktionen
redaktionen