Är ett högerborgerligt styre bäst lämpat?

Hans Bergström är säker. Bara om Liberalerna röstar för Ulf Kristersson som statsminister kommer partiet att kunna klara sig kvar i riksdagen (NU nr 43). Då kan liberala stödröster hjälpa till, profeterar han. Inte min röst, i så fall.

För Hans Bergström har det genom åren varit viktigast att sätta stopp för ett socialdemokratiskt regeringsinnehav. Under sin tid som Dagens Nyheters chefredaktör lanserade han ständigt nya, antisocialdemokratiska regeringskombinationer.

En gång rent av med kristdemokraten Alf Svensson som statsminister.

Nu alltså en moderatledd regering med stöd från KD och L , kanske C och i praktiken även SD. Annars blir det ju ingen riksdagsmajoritet.

Kanske vill SD hellre styra från riksdagen som Dansk Folkeparti effektivt gjorde i 18 år. Danmark leddes då av det högerliberala Venstre som tvingades gå i DF:s ledband i frågor som invandring, rättsväsen och kultur.

Ebba Busch vill ”med berått mod” (DN 29/10) samverka med SD om stram migrationspolitik, ordning i rättspolitiken (högre straff) och kamp mot gäng och kriminalitet. Moderaterna drar åt samma håll. Liksom nu Hans Bergström, som lägger till försvar och kärnkraft. Annars får han inte ihop sin antisocialdemokratiska regering.

Några påtagliga sociala ambitioner anas inte i Hans Bergströms nuvarande grunduppfattning. De sociala spänningarna och skillnaderna måste ju motverkas om vi vill nå ett mänskligare samhälle. Är ett högerborgerligt styre bäst lämpat?

Bergström står fjärran från den välgenomtänkta socialliberala övertygelse som Bengt Westerberg utvecklar i sin nya bok ”Westerbergeffekten”.

Under många år har Hans Bergström energiskt verkat för kunskap, bildning och kvalitet i skolan, numera mest som talesman för en viss friskola. Hur tror han att en SD-påverkad regering skulle stärka bildning, vetenskap, professionalitet och insikter om mångsidighet och sakkunskap?

Och hur menar han att kultur och pålitligt, allsidigt nyhetsarbete skulle klara sig med SD och dess tankesmedja Oikos som blåslampa och med M/KD-inriktning på nedskärning av public service?

Olof Klebergs artikel är en replik. Klicka på bilden för att läsa Hans Bergströms debattartikel.

Framtidens strider kommer i hög grad att handla om kultursyn. Visst kan en socialliberal ha en hel del invändningar mot socialdemokratisk praxis som maktfullkomlighet, tondövhet, betongtänkande i stället för individhänsyn och så vidare. Men i förhållande till de hot som en så kallad ”borgerlig regering” i SD:s ledband ter sig dessa problem som överkomliga.

Sabunis partiledning borde ”sätta ner foten” – men inte i Sverigedemokraternas träskmark!

Olof Kleberg
Tidigare chefredaktör Västerbottens-Kuriren

Dela med andra
redaktionen
redaktionen