Även vi kan vara idioter

Mumlande humlor kravlar runt på klöverblommorna i gräset. Enstaka moln och en svag bris gör julivärmen behaglig. Ett barn är på kollo, ett ligger bredvid mig på en badhandduk och läser serier. Mer än halva semestern återstår.

En serie jag själv läste som lite äldre, i tonåren, var Dilbert. Den utspelar sig i en amerikansk kontorsmiljö som författaren sökt sig bort från och är bitter och cynisk. Författaren har även skrivit någon sorts managementböcker och i en av dem snappade jag upp grundtanken att människor för det mesta är idioter.

De allra flesta beslut fattar vi utifrån medfödda eller inlärda mönster. Vi undviker risker, fokuserar på det som stödjer vår världsbild, håller hellre fast vid det vi har än byter det mot något okänt. Är man inte nöjd med serieversionen så har ekonomiprisbelönte Daniel Kahneman sammanfattat ett liv av forskning om detta i boken ”Tänka, snabbt och långsamt”.

Lite äldre och lite mindre cynisk tänker jag att vi snarare väljer hur mycket idioter vi vill vara. Några av de viktigaste byggstenarna i ett civiliserat samhälle är institutioner där vi styr bort från magkänslan och i stället tar in kompletterande perspektiv och tänker långsiktigt.

Akademins fasta former för hur en vetenskaplig artikel skrivs, granskas, publiceras och kan få mothugg ger goda förutsättningar för att åstadkomma något klokare än vad vi annars förmår. Den enskilda studien kan vara fylld av fel men systemet ger en rörelse från det som inte håller måttet.

Inom politiken har vi utredningar, remissrundor, utfrågningar, debatter och så vidare. Medierna kan fylla en viktig funktion genom att avslöja dumheter och lyfta fram hållbara argument och relevanta fakta.

Vi kan välja att söka oss till eller från de institutionerna. Populister vinner mark omkring oss. Jag är övertygad om att vi aldrig kan vinna över dem i deras eget spel. Liberaler har sällan bäst one-liners. I stället behöver vi hela tiden lyfta diskussionen till att handla om att vara påläst, att ha genomtänkta argument och att ha självförtroendet att bemöta sina motståndare på ett värdigt sätt. Vi behöver föregå med gott exempel och även peka ut varför: Att vi förstår att även vi kan vara idioter, men strävar efter att låta bli.

Andreas Bergström är vice vd på tankesmedjan Fores.

Dela med andra
Linn Friman
Linn Friman