Det finns något för alla, som en godispåse på lördagar

I dagarna startar Melodifestivalen. NU kommer att låta Anne-Lie Elfvén, liberal politiker i Stockholm och Mellofantast, guida oss genom musikfesterna.

Anne-Lie Elfvén är inte bara liberal politiker, hon är också ett stort fan av Melodi­festivalen och Eurovision Song Contest. Hon har rest till många länder för att se den stora Eurovision-finalen. Hon sitter med i fanklubben, Melodifestival­klubben, som är en del av den europeiska Eurovision-fanklubben OGAE. Du som är vän med Anne-Lie på Facebook kan se henne livekommentera alla låtar under tävlingarna.

NU kommer under den här Mello- och Eurovisionsäsongen att låta Anne-Lie guida oss genom både Melodifestivalen och Eurovision Song Contest (där hon också kommer att vara på plats i Liverpool i Storbritannien).

Hur ser årets startfält ut?

– Det första som slog mig var att det är en omgång där man kan se många olika genrer representerade. Det är många nya talanger och en del gamla. Loreen sticker ut, eftersom hon redan har vunnit Eurovision en gång och då kanske man kan utgå från att hon har fått en bra låt. Hon var visserligen med också 2017, men blev då utslagen i Andra chansen. Annars är det mycket modern pop, men även dansband, rock och hiphop.

– Uje Brandelius, som har rötter inom proggen, är med och så även Nordman som gjort comeback genom sin medverkan i ”Så mycket bättre” i TV4. Sedan har vi även med Elov & Beny, som är en del av det som har kommit att kallas för EPA-dunk. Det finns helt enkelt något för alla, som en godispåse på lördagar!

Vilka har du mest förhoppningar på?

– Loreen, såklart, men även Tone Sekelius som kom femma förra året ska bli spännande att höra. Martin och Martinus, som ju är norrmän, men som vann svenska ”Masked singer” i TV4 nu senast, ska också bli spännande. Jon-Henrik Fjällgren, som representerar etnopopen, har jag också förhoppningar på. Han har varit aktuell nu med SVT:s ”Stjärnorna på slottet”, där han har pratat om sin svåra uppväxt. Sedan måste jag ju säga Uje Brandelius, för att jag är ett stort fan av hans band Dr Kosmos.

Vilka skulle kunna överraska?

– Nordman skulle kunna överraska. Oavsett vad man tycker om dem har de en förmåga att leverera hits, det har vi ju sett förr.

Det här med deltävlingar, är det bra för tävlingen?

– Ja, jag tycker att det är strålande upplägg. En del kan nog uppfatta det som ­tjatigt och utdraget, men det visar på att vi tar Eurovision på allvar. Många länder har ju inte alls samma, de kan antingen bara ha en tävling som vi hade förr, eller så tas bidraget ut på något annat sätt, exempelvis att TV-bolaget handplockar något.

– Tävlingen är stor i Sverige och vi satsar mycket på den. En annan sak som varit viktigt för populariteten är appen där man kan sätta hjärtan och som är uppdelad på åldersgrupper. Även den internationella juryn, är ett populärt inslag. Många fans i andra länder är avundsjuka på oss för att vi satsar så stort här och ­följer alla tävlingar från sina hemländer.

– Melodifestivalen är också ett program där man samlas över generationsgränserna och det ska inte underskattas.

Du har suttit med i Österrikes förjury, berätta om det.

– Det har gått dåligt för Österrike under många år och därför har de bestämt sig för att ta ett nytt grepp. De har haft två förjuryer, en för branschfolk och en för fans, där jag satt med. Det gick till så att vi fick koppla upp oss på Zoom och titta igenom de förinspelade bidragen.

– Jag får såklart inte säga något om låtarna, men kan säga att det var ­spännande och hedrande att få vara med på detta.

Hanna Lager

Dela med andra
redaktionen
redaktionen