Det räcker inte med en bra skola

Sommartider är här, tiden för vila och reflektion. Häromdagen satt jag och scrollade igenom mitt flöde på sociala medier som var fyllt av härliga semesterbilder med glada barn och ännu gladare föräldrar. Samma dag besökte jag min familj, som precis hade fått en ny familjemedlem.

Det är nämligen så att de arbetar med barn som behöver komma bort från sina hem av olika skäl, eller de som inte ens haft ett hem. Det kan exempelvis handla om psykisk ohälsa, kriminalitet, svåra familjeförhållanden eller sjukdom. Det är de barnen som man inte ser på soliga semesterbilder på Instagram, de finns istället i socialtjänstens system.

De har olika bakgrund och kommer från olika hem, men många verkar ha en gemensam nämnare, nämligen att de inte blivit sedda i tid. Det finns många barn och föräldrar som behöver hjälp och stöttning när livet har blivit för tufft helt enkelt.

Vi liberaler pratar ofta och gärna om skolans betydelse, om att klassresan börjar i klassrummet. Och just för de här barnen som har en längre startsträcka kan skola och utbildning spela en avgörande roll deras framtid. Skolan måste vara en oas av frihet, för alla, men framförallt för de som har en kaotisk vardag präglad av otrygghet, rädsla och inte minst psykisk ohälsa. För de som varken har ett bibliotek med alla fantastiska svenska klassiker hemma, eller föräldrar som kan läsa läxor med en.

Men det räcker inte med en bra skola, vi behöver börja mycket tidigare om vi ska ha en chans att hjälpa de mest utsatta. Redan på förskolan gäller det att se och identifiera eventuella svårigheter och hinder innan de blir till stora problem. Att i tid upptäcka riskbeteenden hos barn och föräldrar måste prioriteras mycket mer. Hemförhållanden behöver uppmärksammas, men föräldrar får aldrig skuldbeläggas.

Om vi inte börjar med rätt insatser i rätt tid, finns det en överhängande risk att många barn och unga hamnar i utanförskap, med fel umgänge och krossade drömmar. Redan idag ser vi alldeles för många unga som har hamnat snett, detta är ett enormt misslyckande för hela samhället.
Jag kommer förmodligen inte att få se några semesterbilder på vår nya familjemedlems instagramkonto den här sommaren.

Däremot vet jag att hen kommer att bli sedd, accepterad och respekterad för den hen är och i det långa loppet är det mycket mer värt än några likes på en semesterbild.

Natalia Rylander
Natalia Rylander har arbetat på Liberalernas riksdags- och partikansli samt varit ordförande för Liberala Studenter.

Dela med andra
redaktionen
redaktionen