Ett tudelat samhälle

Den pågående flyktingkatastrofen tar sig olika uttryck i vårt samhälle. Vi ser alltmer av polarisering.

I förra veckan kallade exempelvis Sverigedemokraterna till presskonferens om, som man kallade det, en ändrad kurs för partiet. Så mycket ändrad kurs var det nu inte utan partiet kommer fortsättningsvis att vara precis så invandrarfientligt som man hittills har varit, om inte mer.

Nu ska SD:s riksdagsledamöter inte längre sköta sitt riksdagsjobb utan istället vara ute och kampanja för att ”få till en folkomröstning om Sveriges framtid”.  Samtidigt ska partiet annonsera i länder som Turkiet, Libanon, Tyskland och Danmark för att avskräcka fler från att komma hit. De som flyr för sina liv ska få veta att i Sverige finns bara tält, snö och ingen hjälp.

Samtidigt växer antalet frivilliga som vill dra sitt strå till stacken för att hjälpa alla dem som kommer hit. Överallt pågår insamlingar av kläder, skor och gosedjur. Ett par varma vinterkängor eller ett rosa, luddigt gosedjur kan göra livet mer uthärdligt för den som har flytt och har lämnat allt bakom sig.

Volontärer tar emot flyktingar och asylsökande på centralstationer, delar ut mat och något varmt att dricka. Privatpersoner upplåter sovplatser i sina egna hem, blir vänfamiljer och så vidare i en aldrig tidigare skådad utsträckning.

Famna, som är en branschorganisation för 50-talet idéburna verksamheter inom vård och social omsorg, frågade nyligen sina medlemmar om vilka aktiviteter och verksamheter som de bedriver på området flyktingmottagande och integration. Listan kan göras hur lång som helst. Där finns alltifrån kafé med tvättmöjligheter, sängplatser och öppen förskola till rådgivning, läxläsning och fältassistenter som möter nyanlända.

Samtidigt som alltså Sverigedemokraterna drar igång sin kampanj för att få färre att komma hit ställer gemene man upp som aldrig förr. Refugees welcome har blivit ett begrepp över hela landet. På samma gång kan vi läsa i media om hur det ena asylboendet efter det andra bränns ned.

Under tiden har det ena partiet efter det andra stämma eller riksting där migrations- och integrationspolitiken står högt upp på dagordningarna. Och även regeringen har bjudit in till överläggningar för att försöka få till stånd någon form av samförstånd och breda lösningar på detta område.

Ännu så länge värnar alla partier utom SD om asylrätten. Men klimatet är på väg att hårdna. I den gångna helgen sällade sig även Moderaterna till dem som förordar tillfälliga uppehållstillstånd trots ungdomsförbundets hårdnackade kamp emot. Fredrik Reinfeldts ”öppna era hjärtan”-politik har fått ge vika för en politik som har som mål att minska invandringen, inte öka integrationen, som en del hävdar.

Om bara några veckor är det Folkpartiets tur att föra samma debatt på sitt landsmöte. Var partiet kommer att landa i dessa frågor återstår att se. Partistyrelsens yttrande över migrations- och integrationspolitiken saknas fortfarande.

Dela med andra
Tobias Setterborg
Tobias Setterborg