Sabuni: L kommer inte att samarbeta med SD

Efter tisdagens nyhet om att Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor hade ätit lunch med Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson och diskuterat, bland annat, sjukvård, migration och energipolitik reagerade många. Liberalernas nyvalda partiledare Nyamko Sabuni markerade dock att samarbete med Sverigedemokraterna inte är aktuellt för Liberalerna.

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor. Foto: Kristdemokraterna.

Ebba Busch Thor (KD) öppnade redan i våras för diskussioner med Sverigedemokraterna om bland annat migrationspolitiken, men efter tisdagens lunchmöte med SD-ledaren har reaktionerna varit starka. Centerpartiets partiledare Annie Lööf kommenterade händelsen på Twitter.

– Jag beklagar att KD tagit ett stort steg mot att förhandla med SD i viktiga politiska frågor. Det är inte en väg vi vill gå. Det finns stora möjligheter att finna bra lösningar för sjukvård, migration och energi utan att ge makt till ett främlingsfientligt parti som SD, skriver hon.

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni fick frågor om Busch Thors och Åkessons möte under onsdagsmorgonen i så väl SVT som SR. Hon markerade då att det inte är aktuellt för Liberalerna att samarbeta med SD eller att bilda regering med Sverigedemokraterna eller med stöd av det partiet. Sabuni menar även att det inte är aktuellt att förhandla budget med Sverigedemokraterna.

– Vi ska inte förhandla budget med SD. Det är uteslutet. Man kan bara förhandla budget med partier man står nära, värderingsmässigt. Vi och SD ligger långt ifrån varandra i många politiska frågor, hur skulle vi kunna förhandla om en budget?, säger hon.

NU har även pratat med andra personer på tunga poster inom Liberalerna.

– Inför valet var Ebba Busch Thor tydlig med att KD inte ska förhandla med Sverigedemokraterna och att en röst på det partiet var som att spela rysk roulette med svensk sjukvård, men nu vill hon tydligen chansa, säger Pär Gustafsson, ordförande för Liberalerna Västsverige.
– Hennes principfasthet tycks vara bortskjuten.

Lina Nordquist (L), riksdagsledamot från Uppsala, tror i längden att samarbete mellan Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna kan gynna Liberalerna.

– Jag tror att vi ser ett socialkonservativt block bildas. Det kommer skapa en motreaktion hos många människor tror jag – om vi liberaler är tydliga med var vi står och med vilket samhälle vi vill skapa så tror jag att vi kan få deras förtroende.
– Åkessons och Busch Thors lunchdejt kan alltså leda till ett starkare Liberalerna och ett mer liberalt Sverige, säger hon.

Liberala Kvinnors ordförande Cecilia Elving är besviken över Kristdemokraternas agerande.

– Dessvärre är jag inte förvånad över KD:s och SD:s arbetsmöte, men jag är besviken. Jag vill se en stark alliansregering men jag tycker att det är klokt att Nyamko Sabuni så tydligt har talat om att vi liberaler kommer att avvakta till 2022 med att presentera vilka vi vill regera med.
– Jag blir allt med besviken på delar av den forna Alliansen. För kvinnors och flickors rättigheter är det helt avgörande att vi inte samarbetar med högerpopulister, säger Cecilia Elving.

Anna-Lena Johansson, ordförande för Liberalerna i Stockholms län, menar att Busch Thor öppnar för ett parti som står så långt från liberalismen som man kan komma.

– Vilka signaler skickar Kristdemokraterna via Ebba Busch Thor när hon ses äta lunch och diskutera för Sverige viktiga frågor med Jimmie Åkesson? Av alla partier som är representerade i riksdagen väljer hon SD som lunchsällskap.
– Hon äter naturligvis lunch med vem hon vill men jag ser inte det här som vilken vanlig lunch som helst på jobbet. Att sätta sig ned och diskutera samsyn och gemensamma lösningar på frågor kan inte ses på något annat sätt än första steget till förhandlingar. Det jag ser är att hon öppnar upp för samarbete med ett parti som värderingsmässigt står så långt från liberalismen som man kan komma, säger Anna-Lena Johansson.
– Jimmie Åkesson har utnämnt liberalismen till sin huvudfiende. Det är något som vi liberaler ska vara stolta över.

Vad kommer detta att ge för effekter?
– På kort sikt kan detta utspel möjligtvis ge KD en skjuts upp igen i opinionssiffrorna efter att man dalat på grund av Lars Adaktussons hållning i abortfrågan. På lång sikt kan detta påverka framtida regeringsbildning. Att KD under Busch Thors ledning har förflyttats längre högerut kan inte ha undgått någon. Var den förflyttningen kommer att stanna vet vi inte säker än, säger Anna-Lena Johansson.
– Resulterar det i ett samarbete med SD där troligtvis M kommer att finnas med finns det ingen framtid för en återuppstånden Allians. Varken vi eller C kommer ju att sätta oss i en regering som kräver aktivt stöd av SD, avslutar hon.

En person som dock välkomnar Kristdemokraternas öppning mot Sverigedemokraterna är Staffan Werme, redaktör för Frisinnad Tidsskrift och tidigare kommunalråd (FP) i Örebro.

– Det som nu sker är en naturlig följd av såväl SD:s storlek som en ny inriktning inom även svensk konservatism. Frågan har länge varit när, inte om, SD ska hanteras som alla andra partier i riksdagen. Även om jag ogillar det mesta av SD:s politik så är det välkommet. Det är vare sig funktionellt eller liberalt att demonisera valda partier och dess företrädare som hittills skett i Sverige, säger han.
– Det som nu sker kan vara upptakten till en ”fördanskning” av svensk politik. Där har såväl Venstre (motsvarande svenska Moderaterna) som Socialdemokraterna hanterat migrationsfrågan så att det nationalistiska partiet har havererat. Men politiken, oavsett färg på statsministern, har fått en tydlig nationell prägel.
– Frågan L nu måste besvara är man viktar migrationsfrågan i förhållande till andra frågor. Om öppnare gränser är viktigast blir hemvisten med C, V och MP, kanske som stödparti till en S-regering. Om ekonomi, välfärd, företagande och andra mer traditionella liberala frågor viktas tyngre kommer stödet sannolikt ligga på en M-regering, avslutar Staffan Werme.

Ulf Schyldt
Daniel Lucas

Dela med andra
redaktionen
redaktionen