Martin Melin: L ska äga frågorna – och svaren

För mig är liberalism att inte vara rädd. Jag ska ­kunna gå hem på kvällen utan att bli överfallen. Jag ska kunna ha en affärsverksamhet utan att behöva betala kriminella för beskydd. Mina barn ska kunna gå till fotbollsträningen utan att bli rånade. Min pappa ska kunna svara på mail utan att bli utsatt för bedrägeri.

Liberalism handlar om att inte behöva vara rädd för att bli utsatt för brott. Och jag tror de flesta kan skriva under på det. Även de som röstar på andra partier.

Dessvärre ser vårt samhälle, det som jag brukar kalla för verkligheten, inte ut så.

Många människor känner oro för att bli utsatta för brott, och i många fall är den oron befogad. Vi som jobbar med brottsbekämpning har under flera år sett hur det grova våldet ökat och hur det mer och mer närmar sig ”den vanliga människan”.

Det är med andra ord öppna dörrar för liberalerna att bli det parti som, inte bara med ord utan också med sunda och genomförbara förslag, går till val med en stark rättspolitik. Ideologin finns, kunskapen finns och efterfrågan från väljarna finns.

Vi har idag en lagstiftning som inte har hängt med. Den är inte ­anpassad för den typ av gängkriminalitet som vi har sett växa fram de senaste femton åren, och som idag är ett stort problem. När jag idag träffar före detta grovt kriminella gängmedlemmar och frågar dom vad dom tycker samhället ska göra svarar de alla samma sak; ta ifrån de kriminella det som ger dom status. Ta ifrån dom pengarna, bilarna, klockorna. Det skickar signaler till de yngre som tror att brott lönar sig.

Samarbetet mellan de olika myndigheterna, ­polisen, skattemyndigheterna, kronofogden, ­försäkringskassan måste bli starkare. Detta görs redan idag, men det finns hinder i lagstiftningen som begränsar dess effektivitet.

Vi har idag unga män som skjuter huvudet av andra unga män, som hotar och utpressar butiksägare, som ser till att vittnen inte vågar prata. Och de riskerar bara korta frihetsberövanden, om de fälls i domstol.

En sjuttonåring som fått trettio chanser, där s­amhället lagt ner miljoner på insatser, där alla dörrar till möjligheter har stått på vid gavel – där ingenting har hjälpt – där återstår bara att sätta ner foten rejält. Vi liberaler måste stå på offrens sida, inte förövarens.

Det finns idag i EU en definition vad som är ­organiserad brottslighet, eller ”kriminella nätverk” som vi kallar det i Sverige. Ta efter länder som bland andra Danmark, där det automatiskt räknas som allvarligare om du begår brott och bevisligen är med i ett kriminellt nätverk. Straffpåföljden blir markant hårdare.

Före detta kriminella, som har lyckats bryta sin livsstil, säger nästan alla samma sak. Det var noll ­reaktioner från samhället när de var unga och ­började begå brott. Det hände ingenting förrän de fyllde arton år. Och då var det försent. ­Samhället, genom socialtjänsten, måste mycket, mycket tidigare gå in med insatser. Som polischefen i ett utsatt ­området uttryckte det: ”De kriminellas nätverks arbetsförmedling har öppet dygnet runt.”­ ­Nyrekryteringen måste stoppas.

Jag hoppas att Liberalerna är det parti som ser allvaret i det här och blir det parti som i valet 2022 äger de här frågorna.

Och svaren.

Martin Melin är ­engagerad i Liberalerna i Stockholm och arbetar som polis.

Dela med andra
redaktionen
redaktionen