Rödgrön attack mot välfärden

veckan som gick har det läckt rejält från den så kallade Välfärdsutredningen, alltså den utredning som Vänsterpartiet fick som ”tack” för att stödja den rödgröna regeringen efter valet 2014.

Regeringens utredare Ilmar Reepalu vill nu kraftigt begränsa välfärdsföretagens möjligheter att ta ut vinster. Vinsterna ska minskas och företagen ska endast få ta ut någonstans runt åtta-tio procent av investerat kapital, enligt Reepalu som ska komma med sitt slutliga förslag om ett par månader.

Om läckorna är försöksballonger från utredaren själv eller inte är oklart, men så kan mycket väl vara fallet. Och om Ilmar Reepalu i så fall hade hoppats på applåder, bör han nog nu ta sig en extra funderare på förslaget ty kritiken har varit massiv.

Vill man ha valfrihet inom välfärden måste det få vara lönsamt för aktörer att investera. Ju mer man reglerar detta, desto färre blir det som är intresserade av att investera, sade Liberalernas partiledare Jan Björklund efter utspelet. Men han underströk också att i gengäld måste kvalitetskraven vara mycket höga.

En annan som upprörs är Solveig Sunnebo, ägare av förskoleföretaget Helianthus. Hon har inte tagit ut ens i närheten av åtta procent, men reagerar ändå negativt:

– Det påverkar min tilltro till att vara företagare, ambitionsnivån och viljan till fler investeringar.

Här slår hon huvudet på spiken. Det är kanske inte det låga vinstuttaget som är det största problemet utan snarare ett försämrat företagarklimat, färre nya företag och därmed sämre valfrihet. Och det kommer i första hand att drabba konsumenterna.

Centerledaren Annie Lööf påpekade i söndagens Agenda-debatt med civilminister Ardalan Shekarabi (S) att 47 av de 50 skolor i landet som uppvisar sämst resultat faktiskt är kommunalt drivna. Och de blir inte hjälpta av några återinvesterade medel från privata skolkoncerner.

Och åtskilliga kvalitetsmätningar visar på att privata utförare ofta får högt betyg och att tjänsterna är populära.

Ipsos har på uppdrag av Svenskt Näringsliv låtit göra en undersökning om synen på vinster i välfärden kontra valfrihet. En viktig fråga var: ”Vad av följande är viktigast för dig? Att det införs ett förbud mot vinstutdelning för företag som bedriver verksamhet inom skola, vård och omsorg, eller, att kunna välja vårdcentral, skola eller äldreboende från såväl privata företag som kommuner och landsting?

Och svaret är solklart. Närmare tre av fem tillfrågade (57 procent) säger att de sätter valfriheten främst medan 27 procent föredrar ett förbud mot vinstutdelning.

Trots detta kommer vi troligtvis snart att stå inför den största socialiseringen i Sverige under modern tid. Stefan Löfven trumpetade i våras ut att ”nu får det vara stopp på vinstjakten i svensk skola” och Ardalan Shekarabi konstaterade kallt i söndags att ”vi kommer att stå fast vid detta”. Det innebär att den enda vinnaren blir vänsterledaren Jonas Sjöstedt och att den stora förloraren blir svenska folket.

Dela med andra
Ylva Westlund
Ylva Westlund