Tången är havets träd

Ibland måste man förflytta sig ut i verkligheten för att förstå det som man tror att man har förstått. Inte sällan är verkligheten mer mångfacetterad än vad de enkla lösningarna i de politiska dokumenteten pekar på. Andra gången är den mer brutal.

Någon hävdar att privat profitjakt förstör välfärdsverksamheter. En annan sida säger att vägen för kvinnor att få konkurrenskraftiga löner är att låta välfärden drivas i annan regi än den offentliga. Vi vet alla att sanningen ligger lite lagom mitt emellan. Valfrihet och alternativa driftsformer är en viktig del av en utvecklad samhällsservice till medborgarna. Enorma värdestegringar som realiseras och stora ägare utan ansikte får oss alla att undra vart vi är på väg.

På miljöområdet är det ännu svårare. Vad blir konsekvenserna om medeltemperaturen ökar två grader? Just den här sommaren känns det som den helst borde stiga många fler grader. När Al Gore åkte runt världen med sin film ”En obekväm sanning” väcktes mångas engagemang. På båda sidor. Domedagsprofeterna mötte klimatskeptikerna. Även FN:s klimatpanel fick många av oss att känna oss alldeles uppgivna.

Härom veckan besökte jag Askölaboratoriet utanför Trosa. Sällan har jag blivit så engagerad. Aldrig har jag lärt mig så mycket på så kort tid. Det var svårt att tro i förväg att tång skulle vara så himla intressant. Ja, ni läste rätt – tång.

Tången är havets träd. En tångruska lever i 40 år. Och tången i Östersjön förökar sig när det är fullmåne i maj och juni. I andra delar av världshaven styrs tångens kärleksliv av tidvattnet. Visst låter det spännande? För att få veta mer om tång kan man följa http://tangbloggen.com/ . Det handlar inte bara om blåstång, utan också om till exempel smaltång.

När man får möjlighet att träffa forskare som arbetar kring något som verkligen engagerar dem är det svårt att inte ryckas med. Och man får del av deras ljusglimtar. Siktdjupet i Östersjön har blivit större sedan vi började rena våra avlopp. Snart har vi också ryssarna på banan. Och tången kämpar på för att göra vårt närmaste innanhav ännu klarare.

Nu gäller det bara att färjorna tömmar sina tankar i land. Visst finns det orosmoln, men det finns också hopp. Tänk på det när ni rycker loss en tångruska för att kasta på ungarna i sommar.

Helena Dyrssen
Före detta statssekreterare för Folkpartiets samordningskansli i Rosenbad.

Dela med andra
redaktionen
redaktionen