Folkpartiet – det nya jobbpartiet

Folkpartiet ska bli ”Det nya jobbpartiet”. Det är FP-ledaren Jan Björklunds budskap inför Almedalen.

Riksdagens korridorer ekar tomma när NU träffar folkpartiledaren Jan Björklund för att summera det gångna riksdagsåret och blicka framåt mot landsmötet i november. De flesta riksdagsledamöter har rest hem och Jan Björklund utnyttjar dessa lite lugnare dagar till att förbereda sig inför sitt åttonde tal i Almedalen.

– Det här riksdagsåret har självklart präglats av det instabila parlamentariska läget. Sverigedemokraterna som vågmästare har ju hotat att fälla alla regeringar och det ledde fram till nyvalskaoset och överenskommelsen om hur Sverige ska styras, säger Jan Björklund.

Så fort ett nytt samhällsproblem uppstår ska politiker lösa det med en ny lag. Det håller inte och det är inte ett liberalt samhälle.

– Men den politiska förändring som dominerar är förstås den jobbfientliga politik som den rödgröna regeringen för. Stefan Löfven gick till val på jobben, men det mesta som regeringen har gjort hittills motverkar jobb.

Som exempel på detta nämner Jan Björklund ”höjda skatter på företag och anställda, minskade rot- och rutavdrag, en jobbfientlig energipolitik, förslag om att lägga ner flygplatser och stoppa motorvägar”.

– Det har varit en kombination av det sämsta med socialdemokratisk skattehöjarpolitik och miljöpartistisk antitillväxtpolitik. Sverige har aldrig någonsin tidigare haft en så vänsterinriktad regering som nu, konstaterar han.

Detta har i sin tur lett att Folkpartiet nu kommer att lyfta jobbfrågan under hösten och etablera sig som ”Det nya jobbpartiet”, enligt Jan Björklund.

– Jobben är i högsta grad en socialliberal fråga. Att se till att människor kan klara sin egen försörjning och stå på egna ben och inte vara beroende av stöd från samhället. Jobben är också avgörande för så mycket annat. Avgörande för individen men också avgörande för vårt samhälle för att kunna finansiera välfärden.

– Alliansen gjorde en del med inriktning på jobbskatteavdrag och det var rätt, men det räcker inte. Det behövs en mer liberal arbetsrätt med lägre ingångslöner och enklare jobb för dem med lägre utbildning, en ny integrationspolitik med mer jobbfokus, en ny bostadspolitik med ökad rörlighet samt både en ny skatte- och energipolitik.

Detta kommer han att utveckla i sitt Almedalstal söndagen den 5 juli.

Under Anders Borgs tid som finansminister motsatte han sig hela tiden förändringar av arbetsrätten, men förra veckan gick han ut pratade i en intervju om att det nu är dags att till exempel vidga kretsen som undantas från turordningen och/eller införa -särskilda regler för mindre företag eller ha större -frikretsar. Vad har hänt?

– Vi borde ha gjort detta under våra åtta år i regeringsställning. Men Moderaterna i regering var rädda för att utmana LO. Men vi kommer inte att kunna modernisera Sverige med LO:s 1950-talslösningar.

Jan Björklund konstaterar dock att det kanske hade blivit svårt att få igenom en förändring av arbetsrätten under mandatperioden 2010-2014 då Sverigedemokraterna i denna fråga är att betrakta som ett vänsterparti.

Men vad händer med skolpolitiken? Släpper FP den frågan nu?

– Absolut inte. Den nya regeringen gör det som de sade att de skulle göra, nämligen införa ett reformstopp. Och det lever de upp till.

– Men det behöver hända mer. Det är fortfarande för stökigt i våra klassrum, läraryrket måste göras mer populärt och vi måste gå vidare med lärlingssystemen. Det finns för många tonårsgrabbar som inte finner sig tillrätta i dagens gymnasium.

l Moderaterna förslog nyligen att man -skulle gå från två till tre terminer i skolan. Hur ser du på det?

– Det innebär ju i princip att man -avskaffar sommarlovet. Ur skolans -synvinkel spelar det förslaget ingen större roll, det blir inte mer undervisning. Men att gå till val på att avskaffa sommarlovet, då tror jag att man kan låta bli att ställa upp i valet. Vi har så kort sommar och sommar-lovet är väldigt djupt rotat.

Själv gick Jan Björklund samma vecka ut med att vi curlar våra barn för mycket.

– Ja, jag är själv en curlingpappa. Vi gör det ju för att visa att vi tycker om dem och för att kompensera att vi kanske tillbringar för lite tid med dem. Men jag tror ändå att det är bra om barn får lära sig att ta ett eget ansvar och inte få allt serverat på silverfat.

– Men vad värre är, är att vi delvis är på väg in i ett curlingsamhälle där alla ska tas om hand. Förväntan är att samhället ska lösa alla problem. Så fort ett nytt samhällsproblem uppstår ska politiker lösa det med en ny lag. Det håller inte och det är inte ett liberalt samhälle.

En annan aktuell fråga förra veckan var kärnkraften genom Eons besked att avveckla Oskarshamn 2.

– Ja, fyra reaktorer förbereds nu för en förtida stängning. Detta beroende på att skatten på kärnkraft, den så kallade effektskatten, i kombination med lägre energipriser medför att kärnkraften blir olönsam, säger Jan Björklund.

– Produktionskostnaderna för ny vindkraft eller ny kärnkraft är i princip identiska före skatter och subventioner, men efter subventioner för vindkraft och skatt på kärnkraft blir den senare närmast dubbelt så dyr. Effektskatten är i praktiken en straffskatt på kärnkraft och därför vill vi avskaffa den.

Jan Björklund är bekymrad och menar att det nu finns risk för både risk för elbrist och höjda elpriser i framtiden.

– Miljöpartiet vill bygga ut sol- och vindkraft. Men vad gör vi när det inte blåser och solen inte skiner. Då måste vi komplettera antingen med rysk gas eller tysk kolkraft. Energiminister Ibrahim Baylan föreslog häromdagen att man skulle bygga ut våra orörda älvar. Det vill inte vi.

Om vi övergår till landsmötet i höst, vad kommer att hända då?

– Landsmötet kommer att ha ett jobbfokus. Jag ser framför mig att vi antar ett antal nya program, varav huvuddelen med jobbfokus – ny skattepolitik, ny integrationspolitik och ny bostadspolitik. Dessutom kommer vi att få ett nytt jämställdhetsprogram och ett nytt funktionshinderprogram.

Jämställdhetsgruppen föreslår i sitt program föräldraförsäkringen ska göras tredelad (NU 26/15), något som Jan Björklund är kluven till.

– Folkpartiet möjliggör nu att Sverige får en tredje pappamånad. Min uppfattning är att vi först bör utvärdera effekten av denna. Men frågan ska först diskuteras i partistyrelsen och sedan beslutas på landsmötet, säger han.

På frågan om hur han känner inför den sista tidens opinionssiffror blir svaret kort och koncist.

– Jag är självfallet inte nöjd med den här nivån. Den är alldeles för låg. Men det är drygt tre år kvar till nästa val. Det är det program som vi går till val på 2018 som är det centrala och nu måste vi göra grundarbetet för att förnya vårt program, ett program som är anpassat till 2018 års verklighet.

På söndag äntrar Jan Björklund Almedalsscenen för åttonde gången. Jobben kommer som sagt att stå i fokus denna gång. Sedan är det dags för semester.

I år reser han utomlands med familjen. Med i bagaget finns antal böcker, men inga som har med politik eller samhällsfrågor att göra. Istället lär det bli en djupdykning i en bunt deckare.

Dela med andra
Tobias Setterborg
Tobias Setterborg