Tankesmedjorna: Daniel Suhonen, Katalys

”Vi skulle vara ­gladare om det var mer ­socialism och mindre Daniel Suhonen i teve”

Detta är en kortad version av intervjun med Daniel Suhonen publicerad i NU nr 10 2020. 

Daniel Suhonen var med och startade tankesmedjan Katalys för drygt sju år ­sedan. Bakom står fem fackförbund inom LO.

– Katalys ska företräda LO-medlemmar i debatten och vi ska flytta debatten åt vänster. Det är vårt uppdrag, säger han till tidningen NU.

Som chef för en av de mindre tankesmedjorna funderar han mycket kring hur man ska arbeta för att nå ut.
– Rent objektivt är det inte höger-vänsterfrågor som är hårdast skruvade i samhällsdebatten just nu, utan det är andra saker som skjutningar, migration osv.

Katalys har valt att avhålla sig från att delta i den typen av debatt.

– Vi kör på med vår ekonomiska politik, pensioner, vinster i välfärden, resurser till kommunerna, överskottsmål. Det är ett strategiskt vägval vi har gjort.

För Daniel Suhonen är det ett viktigt val, men som kanske gjort att Katalys ibland hamnar i skuggan.

– Man kan välja att vispa i den lätta fåran där alla älskar att hata. Så givet att den politiska konjunkturen just nu är GAL-TAN, så tycker jag att vi lyckas ganska bra ändå.

Däremot anser han att samhällsinriktningen, den politiska rörelseriktningen, går åt fel hål.

– Så det går bra för oss, men det går åt helvete för världen och för arbetarrörelsen. Vi skulle vara gladare om det var mer socialism och mindre Daniel Suhonen i teve.

– Jag blir mer och mer inriktad på att förändra och mindre på att synas.

Han tror på att man måste ha långa tidsperspektiv för att nå resultat.

– Vår målgrupp är beslutsfattare, journalister och människor som ägnar sig åt att formulera idéer. Vi är underleverantör till den tänkande politiska klassen, både våra fiender och de som står på samma sida.

Han tror att man på lång sikt vinner på att vara påläst, seriös och inte sparka i varenda fråga. Det kanske inte ger den snabbaste belöningen, men det skapar fördjupning och resultaten kommer menar Daniel Suhonen.

– Det som verkligen tar är när vi är en tankesmedja – när vi tänker själva. När vi vänder och vrider på saker, formulerar nya linjer. Mitt råd till andra tankesmedjor är att våga stanna upp, inte jaga klicken, vilket är lätt att säga men svårt att göra, jag dras själv med i det ibland. Att man då och då tar sig tid att också tänka själv, att lita på det. Och att det kan vara tyst också – det är ingen som förväntar sig att Katalys ska tycka något varje dag. Att använda det – att vi kan gå ned i radioskugga och labba, läsa, tänka, skriva och sedan komma in i debatten igen.

Daniel Suhonen tror att trenden går åt två håll där mobilanvändandet och sociala medier står för en våg, men där en stark motreaktion som handlar om att söka fördjupning och hitta nya tankar är på gång.

– Det är mycket att alla kokar på samma spik. Inte minst inom politiken, och inom socialdemokratin, man säger samma saker, har fasta talepunkter. Men stämmer det där verkligen? Är det verkligen så? Man kan kasta in något i det där systemet och till slut så kommer någon att tro att det är deras egen idé och då kan det bli en förändring. De kommer inte att skicka något tackkort till oss, men hade vi varit ute efter det då hade vi lagt ned för länge sedan.

Han tror att tankesmedjor har en viktig roll att spela i samhällsdebatten.

– Därför att det är platser där människor har tid med någonting som inte är så vanligt, nämligen att tänka och formulera sig.

Han menar att partierna inte har tid att tänka eller vara strateger, där finns tankesmedjornas funktion och roll.

– Vi är en del av det centrala nervsystemet i samhällsdebatten. Och då och då suger någon upp någonting. Katalys agerar på det som händer eller inte händer inom främst Socialdemokraterna och ibland Vänsterpartiet – och så levererar vi underlag för att ändra debatten eller för att ta tag i en fråga på ett nytt sätt, vrida i den debatt som pågår.

– När jag var ung för tio år sedan då bråkade jag med Arena och sa att de inte hade någon klassanalys. Sedan insåg jag att det är bättre att leverera en klassanalys än att hålla på att klaga på att andra inte har någon.

– Jag tror att tankesmedjorna är här för att stanna. Det blir spännande att se vad som händer på Timbro, vem som kommer efter Karin Svanborg-Sjövall, vilken väg de går. Hon och jag började nästan samtidigt och vi väldigt olika åsikter men vi är båda glada gamänger. Som Timbro-chef och Katalys-chef tvingas man ibland sitta i tevestudio ihop och är det inte negativt om man tycker den andra personen är trevlig, även om den har sinnessjukt fel, säger Daniel Suhonen och skrattar.

Text: Fia Björklund

Dela med andra
redaktionen
redaktionen